Folkbildning: Vad ÄR egentligen en vetenskaplig teori?!

Okej gott folk, jag hoppas att ni har era anteckningsböcker framme och att pennan är välvässad för idag ska vi ta och diskutera begreppet teori och hur det används i vardagligt tal versus hur det används inom vetenskapen. Det är nämligen stora skillnader mellan dessa två användsningsområden, och till min fasa har jag upptäckt att väldigt många människor, inklusive vissa människor som är intelligenta och/eller högutbildade och/eller har bra jobb med makt och inflytande, inte kan hålla skillnad på dessa.

I vardagligt tal kan väl teori i det närmsta beskrivas som ”gissning” alternativt ”uppskattning” eller ”möjlig förklaring”. När man då diskuterar vetenskap är det väldigt många som tror att också en vetenskaplig teori är en gissning eller en av flera möjliga förklaringar till ett visst fenomen och försöker nedvärdera vetenskapliga modeller med orden ”det är bara en teori”.  Ett väldigt vanligt exempel på detta är när människor försöker nedvärdera evolutionsteorin genom att betona att detta ”bara är en teori”.  Tyvärr avslöjar man med detta uttalande sin egen okunnighet på ett ganska genant sätt.

I vetenskapliga sammanhang är nämligen en teori en väl underbyggd modell för att förklara ett visst fenomen och det som av bevisen att döma kan hållas för sant tills motsatsen bevisats. En vetenskaplig teori är en komplex vetenskaplig slutsats som stöds av fakta och evidens det vill säga raka motsatsen till ”gissning” eller ”upskattning”. En teori är den starkaste sannolikhetsgrad som kan nås inom vetenskapen. Exempel på vetenskapliga teorier är gravitationsteorin, Einsteins relativitetsteorier och Bohrs atomteori. Alla dessa är väl underbyggda modeller av hur världen fungerar och inte några lösa gissningar. Dessa teorier brukar för övrigt accepteras som sanningar också av de som försöker förneka evolutionen med hänvisning till att detta bara är en teori.

( För ytterligare information om vad en vetenskaplig teori är rekommenderas att göra en googling på begreppet. Man får upp en hel del bra länkar, bland annat till NE. Jag tackar också A sorta mission som vidrört detta ämne tidigare.)

Till sist, för att ytterligare illustrera min poäng och för att avsluta det hela med lite humor:

Annonser
Det här inlägget postades i Folkbildning, Skit jag är trött på att höra, Vetenskap. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Folkbildning: Vad ÄR egentligen en vetenskaplig teori?!

 1. Übereil skriver:

  Hur förhåller sig lagar till teorier? Vad är skillnaden?

  • Christine skriver:

   Vilken intressant fråga! 🙂
   En naturlag är enligt NE en ”sats eller ekvation som beskriver regelbundenheter i naturförloppen”, MEN det är ett rätt ålderdomligt begrepp. Begreppet var egentligen mer användbart på Newtons tid, då man trodde att naturen kunde beskrivas med enkla matematiska formler. Nuförtiden finns det en större medvetenhet om att naturen inte bara kan beskrivas genom enkla lagar, utan man fokuserar nu på större och mer allomfattande, ja, teorier.
   Man kan väl ungefär säga att en naturlag är en del av en större teori.

 2. FumikoFem skriver:

  Fast evolutionsteorin är en teori. Hur starka är bevisen för att vi var apor en gång i tiden? Det finns stora hål i denna teori som inte kan förklaras. Att vi var apor ser jag mer som ett dåligt skämt faktiskt. Aporna är inte våra kusiner. Dom är dock djur som tillhör denna planet.

  Sen tror jag inte på blaj som religioner sprider, att någon gud skapade oss och bla bla.

  Jag har min egna vetskap om vad som hände.

  Asari kom hit! Ja, sen gick något snett och våra systrar övergav oss.. 😦 (nej jag är inte seriös, fast lägger till detta utifall någon inte tror på det)

 3. Johnny Lilja skriver:

  Naturlagar kan beskrivas matematiskt, helt enkelt.

 4. onewaycommunication skriver:

  Du är underbar, är du.

 5. psodh skriver:

  Tycker dock att det kan vara viktigt att skilja mellan naturvetenskap och samhälls/betendevetenskap/humaiora. Inom psykologi exempelvis finns ju flera olika paradigm/teorier parallellt (kognitivt/psykodynamiskt/behaviorism etc). Inom naturvetenskap brukar ofta en teori bytas/revideras (Newton-Einstein).

 6. auuus skriver:

  Aw, tack för länken ^^ Men jag såg inte vad det var för inlägg?
  Och bra skrivet, det är väldigt skönt att ha en så bra vetenskapsperson som du som jag ständigt kan länka till ^^

  • Christine skriver:

   Det var inlägget från i juli, där du granskade Barometerns ledare!
   Och tack för berömmet! Du är så himla bra, vet du det? Och förresten, tack för att du försvarade mig i den där andra kommentaren så bra ❤

   • auuus skriver:

    Tack detsamma ^^
    Om jag ska vara ärlig var det mest att jag blev irriterad och ville bemöta det. Jag var skitorolig för att du skulle tänka att jag var typ nedlåtande och inte tro att du kan försvara dig, för det vet jag ju att du kan =)

Kommentarsfältet är stängt.