WTF Dagens Nyheter?

Pollenkänslig? Äsch oroa dig inte, Dagens Nyheter har lite användbara tips på hur du kan lindra besvären, nämligen genom att snorta salt (saltinhalatorn), köra in lysdioder i näsan, eller genom att dricka vatten som än gång för många spädningar sedan innehöll ett par droppar av en aktiv substans (homeopatiska läkemedel).

Gemensamt för alla metoderna är givetvis att de bygger på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Nu ska jag för övrigt gå och ta mig en shot av homeopatisk vodka för lite skön tisdagsfylla.
(Tack till @aidberg och @s_normark som länkade mig till detta)

Annonser
Det här inlägget postades i Ironi och satir, Nyhetskommentarer. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till WTF Dagens Nyheter?

 1. Martin Grape skriver:

  Gällande nässköljningen så vet jag inte rakt av vad jag skall tro, skall man tro på länken som finns på Wikipedia-artikeln så verkar det ju finnas viss grund för konceptet. Jag har dock inte rotat djupare i frågan så jag vet inte riktigt vad jag skall tro… (http://www.swenurse.se/Sektioner-och-Natverk/Specialistforeningen-for-Oron–Nas-och-Halssjukskoterskor/Omvardnad/Nasskoljning/)

  När vi talar om homeopatisk vodka, så har jag konstaterat att just i fallet homeopatisk spädning av alkohol så misstänker jag att vi hittat det enda fallet där homeopatin har viss effekt… Ett utspätt preparat skall ju nämligen bota det som det outspädda preparatet ger som symptom. Och vatten är ju trots allt en viktig del i att bota en baksmälla… 😉

  • Christine skriver:

   Hehe, det var saltinhalatorn jag syftade på i inlägget inte nässköljningen. Det är ändrat nu.

 2. Jag tycker att det är helt galet att DN har en sådan artikel. Läkaren vill säkert väl men gör så fel. Han uppmanar ju inte precis till ett vetenskapligt förhållningssätt. Ser att han skriver att man ska se upp med sånt som kostar pengar, men jag anar att så långt läser inte de okritiska läsarna. Här anar man att det kommer regna manna över ”alternativindustrin”. Fan vet vad rödlök kommer att kosta framöver i deras affärer`? 😉 Det enda jag har märkt som kan hjälpa mot kattallergi är att skölja ansiktet med kallt vatten. Kanske kan det hjälpa lite vid pollenallergi med? Har flera ggr fått svullna ögonvitor så att det blivit som små bubblor och då har kallvattnet tagit bort de symptomen helt och hållet omgående. Funkar säkert inte i allt för många fall, men det är i alla fall helt gratis att prova, även om det även är helt ovetenskapligt. Att hälla salt i vattnet fattar jag bara inte!??. Allergier kommer sig ju inte av vare sig virus eller bakterier? Så vad ska man då med salt till?? Kan ju svida och skava dessutom. Han pratar även om korsdrag. Man ska inte ha öppna fönster när pollen är i luften. Nej! I stället kan man byta till rena sängkläder och egna nya kläder och duscha från topp till tå och stanna inomus med stängd dörr + att spreja sig med nån allergispray, droppa ögonen med och ta allergimedel i pillerform är bättre och dessutom kan be om starkare grejer hos husläkaren på recept. Man ska inte behöva torteras av klåda och obehag under den här perioden. Det är helt omänskligt jobbigt med allergier.

  VIKTIGT!–> Och jag hoppas att de okritiska läsarna läste det han skrev om hur man gör vid allergisk astma?! DÅ måste man ha luftrörsvidgande sprejer och inget annat duger skrev han ungefär.

 3. krank23 skriver:

  Jag diskuterade det här med homeopati med en kille jag känner som pluggar till läkare. Han sade att pga läkareden så kan läkare inte hänvisa till placebo; dvs man får inte påstå att medicin X, som är sockerpiller, har effekt. MEN man får hänvisa till att man ju kan pröva homeopati!

  Om det här stämmer så får jag väl säga att denna tolkning av eden ifråga inte direkt leder till att folk uppmuntras till ett kritiskt och vetenskapligt förhållningssätt. Tvärtom gör det ju att homeopati och andra dumheter faktiskt uppmuntras aktivt av läkare. Snacka om att undergräva förtroendet för sin profession! För att inte tala om att man bidrar till det allmänna vetenskaps- och kunskapsföraktet i samhället.

  Så om ni nånsin rekommenderas homeopati av er läkare, så vet ni att vederbörande anser att era symptom är psykologiska =)

 4. Ang. salt i vattnet så skulle jag (utan att ha läst artikeln) säja att det handlar om att göra en fysiologisk koksaltlösning. Rent vatten är hypotont och kan därför faktiskt förvärra irritationen i en retad slemhinna. Nässköljning har faktiskt en viss evidens i litteraturen, så rena dumheter är det inte.
  Krank23: Som läkare tycker jag inte det finns ett enda medicinetiskt eller juridiskt hållbart argument för att hänvisa en patient till rena bluffmetoder (som homeopati). Enligt sjukvårdslagstiftningen skall jag agera ”i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet”, vilket inte rimligtvis inkluderar de flesta alternativmedicinska metoder.
  Sen innefattar ju även den offentliga sjukvården en del åtgärder (t.ex. akupunktur inom förlossningsvården) som är helt obevisade vad gäller effekt, så vi inom sjukvården brister naturligtvis tidvis vad gäller den vetenskapliga stringensen i våra åtgärder.

 5. Linda M skriver:

  En bekant föreslog att jag skulle gå till en homeopat för att bota min bipolära sjukdom. Lyckligtvis är jag inte HELT galen utan vände mig till min psykiatriker som gav mig litium istället. Det hjälpte. Jag undrar hur jag hade mått om jag ätit typ utspätt blåklocke-extrakt istället?

  På tal om litium – sånt här är farligt (vilken sjukdom det än gäller): http://www.examiner.com/article/lithium-for-bipolar-disorder-is-a-dangerous-drug

  • Christine skriver:

   Åh HERREGUD! På båda fronterna. Som sagt, tur att du gick till en psykiater istället.

   Angående, din länk: Ja, sådant är VÄLDIGT farligt. Nu gjorde jag bara en liten snabbsökning och fick inte fram något om killen som skrivit kolumnen (eller skrivit och skrivit, han rapade ju bara upp en massa biverkningar. Newsflash: Alla verksamma mediciner har biverkningar), men jag undrar om inte han har kopplingar till scientologerna. Med tanke på de andra kolumner han har skrivit får jag det intrycket.Jag menar att han skriver om ”Occupy American Psychiatric Association” får mina varningsklockor att ringa högt och tydligt.

   • Linda M skriver:

    Jag kan tycka att det inte är något fel i sig att rekommendera pling-plong-grejer (så länge de inte är skadliga): om en sjuk person mår bättre av att köpa kristaller, visst. Problemet är just sådana som skribenten i länken, som säger att medicin som vetenskap är bluff. Tycker mig märka mer och mer sånt, speciellt när det gäller psykiska sjukdomar. Hade en bekant som vägrade prova antidepressiv medicin trots återkommande djupa depressioner, för att hen var inne i new age-svängen; jag misstänker att det inte är helt ovanligt att ”balansera sina energier” istället för att söka hjälp. Så dumt.

    Och scientologerna: knasrys.

 6. halvbonden skriver:

  Angående feminism:
  Kolla gärna in mina inlägg om att killar hyllas och tjejer kallas slampa om man skriver en bok om många ytliga sexuella förbindelser, och om hur män aldrig får känna på hur det känns att vara objekt:
  http://halvbonden.wordpress.com/2012/05/20/laser-hey-princess-och-blir-arg/
  http://halvbonden.wordpress.com/2012/05/19/heteromans-homofobi-och-kvinnan-som-objekt/

Kommentarsfältet är stängt.