Bloggutmaning

Ja, som ni märker ligger bloggen delvis i träda för tillfället. Jag har INTE slutat blogga, bara gjort lite uppehåll eftersom jag har…lite andra saker att skriva för tillfället. Om jag säger så.
Jag fick en bloggutmaning av Fanny. Fanny, ledsen att jag är en tråkmåns som har dröjt med svaret men saken är den att inte nog med att min hjärna varit upptagen på annat håll du lyckades dessutom pricka in de frågor jag har som svårast att svara på 😀 Så förutom att fundera ut svaren på frågorna var jag dessutom tvungen att ta mig en funderare på hur pass utlämnande jag skulle vara. Hur som helst, här kommer till slut svaren:

Kallar du dig feminist och, beroende på svar; varför/varför inte?

Well, se titeln på bloggen 😉 Svaret är givetvis ja, jag kallar mig feminist. Kort sagt är det för jag anser att vi lever i ett ojämställt samhälle, där det i onödan finns olika förväntningar på kvinnor och män och jag vill ändra på detta. Frågan förtjänar egentligen ett längre svar än så, men det får eventuellt bli vid annat tillfälle.

Var har du din politiska hemvist i övrigt?

En sådan där fråga jag har svårt att svara på. Jag brukar säga att jag är för vänster för att vara höger och för höger för att vara vänster. Jag kan se fördelar med både socialism och liberalism…och stor problem med båda dessutom. De gånger jag gör politiska test brukar det endera sluta med att jag inte kan svara på frågorna eftersom flera alternativ passar/inget alternativ passar eller att jag får höga poäng på både ett höger- och ett vänsterparti. Jag brukar ibland roa mig med att fråga personer som känner mig sådär halvbra vilket parti de tror att jag röstar på och har vid flera tillfällen fått svaret ”Endera folkpartiet. Eller vänsterpartiet. Fast jag vet faktiskt inte….”. Och detta säger väl lite om min förvirring. Grejen är väl den att de frågor jag brinner för, förutom feminismen, är ju utbildings och forskningspolitik och dessa frågor anser jag inte ha någon solklar hemvist på höger-vänster skalan. Likadant med tex. frågor som tex. invandrings-och flyktingpolitik.

Eh, jo jag har hört att en del påstår att man måste vara socialist för att vara feminist. Huruvida detta är sant eller inte lägger jag mig faktiskt inte i och jag har ingen lust att ta den debatten överhuvudtaget. Om någon inte vill se mig som feminist för att jag inte bekänner mig helhjärtat till socialismen så är det faktiskt deras problem.
(OBS! Precis innan jag skulle posta såg jag att en av mina favoriter A sorta mission skrivet om detta. Jag vill därför betona att sista paragrafen här inte är riktad mot henom)

Utövar du på något sätt dina politiska övertygelser?

Jag rensar avloppet själv och har en verktygslåda hemma, och bryter därmed mot traditionella könsroller räknas det? Seriöst, jag vet inte. Jag försöker ju engagera mig politiskt när jag hinner (=inte alls för tillfället), och skänka pengar till de ändamål som jag anser vara viktiga men jag kan inte ge något konkret exempel på hur jag i vardagen utövar mina övertygelser på något speciellt sätt.  Jag försöker att inte förutsätta att personer av okänt kön är en man (eller kvinna, i de fall då kvinnligt kön brukar förutsättas), utan använder hen då könet är okänt -det kanske är något? Och sedan försöker jag ju säga ifrån när någon säger något sexistiskt eller rasistiskt och jag har till leda fått förklara varför man inte ska säga negerboll eller använda cp/mongo som skällsord. Jag anser dock inte att de två senare exemplen  nödvändigtvis har med ideologi mer med att visa människor respekt och inte bete sig som ett rövhål.
Ni som känner mig IRL kanske kan hjälpa till lite här om ni kommer på något?

Är du religiös?

Det är en fråga mellan Gud och mig 😛

Sysslar du på något sätt med ”andlighet” (väldigt svepande begrepp, men hoppas det går fram)?

Nej. Fast ibland kan jag önska att jag gjorde det. På något sätt kan jag tycka att det finns något sund i de här naturreligionerna (eller vad man ska kalla dom, och jag är inte superinsatt) där man ger akt på naturens växlingar.
Jo, en grej förresten. Jag läste någonstans att vissa hedniska religioner ser tiden runt Alla Helgons dag som extra viktig (och är det inte så att man inom kristendomen sagt att gränsen över till andra sida är som tunnast vid den tiden?). Det kan jag förstå. Det är något i luften den tiden på året, och ja, under den perioden så känner jag mig faktiskt andlig (även om min skeptiska sida säger att det bara beror på att jag gillar hösten för att man då har en ursäkt att vara inomhus och kolla på tv).

Är vad du arbetar med viktigt för dig och på vilket sätt?

Återigen ber jag att få hänvisa till titeln på bloggen 😉 Skämt åsido, ja det jag arbetar med är viktigt för mig, på många olika sätt. För det första för att det är väldigt kul. Om jag fick välja helt fritt vad jag skulle jobba som så skulle jag välja det yrke jag har (fast kanske med lite kortare arbetsdagar så att jag fick mer tid att engagera mig politiskt vid sidan av 😉 ). Sedan tycker jag att det är viktigt med kunskap. Jag är uppfostrad till att det är fint och viktigt att kunna, inte att vara högutbildad (det är en annan sak) eller att ha höga betyg (också en annan sak) men att kunna saker. Jag tycker om människor som vet vad de pratar om, som inte bara uttalar i egenskap av ”samhällsdebattörer” (även om alla har rätt att tycka och yttra sig, det gör jag ju själv på bloggen). Jag vill att mina hypotetiska framtida barn ska gå i en skola där faktakunskaper, och inte bara hur man söker på google (även om kunskap kring informationssökning givetvis är viktigt i dagens samhälle), värderas. Och att få jobba med ett yrke där man faktiskt bidrar till att öka kunskapen om världen (även om det är okej då, på en rätt liten nivå) känns fantastiskt. 
En annan liten, liten aspekt är potentiell nytta av det jag gör. Just nu håller jag ju på med grundforskning som ligger rätt långt ifrån tillämpningarna, men det känns faktiskt ändå bra att veta att det jag kommer fram till om en väldig massa år eventuellt kan komma att få klinisk relevans.
Men en anledning tror jag också är att jag som person är rätt…passionerad och vill känna att jag gör det jag gör på ett så bra sätt som möjligt. Dvs. även om jag i framtiden inte fortsätter med forskning så kommer jag att anstränga mig för att känna att jag  gör det ja Om jag i framtiden kommer jobba som lyftkransförare (de som har mig på Facebook känner till min barnsliga förtjusning i lyftkranar) så vill jag känna att jag anstränger mig för att lyfta så bra som möjligt, för att styra kranen så snyggt som möjligt etc. Om jag jobbar med att vända papper och sortera gem så vill jag känna att jag vänder papprena på ett bra sätt och lägger upp gemen snyggt osv.

Vad har du för inställning till konsumtion?

Politiskt eller personligt? Politiskt sett så är det väl bra om man inte konsumerar upp hela jordens resurser.
Privat konsumerar jag rätt lite, och det jag köper mest av är mat. Jag lägger ned förhållandevis stora summor på mat, dels för att jag äter en del ute men också för att i de fall när jag handlar åt mig själv gillar att så att säga satsa lite på maten och köper gärna goda ostar tex.
Annars beror mest min låga konsumtion på att jag inte är överdrivet intresserad av att gå i affärer. Däremot så kan jag känna när jag har köpt något att jag blir glad av det jag köpt. Så jag har definitivt en liten materialist inom mig som njuter av att köpa och konsumera.

Hur vill du bilda familj/leva med andra människor (tänker kärnfamilj, kollektiv, särbo osv osv)?

Uppriktigt sagt: jag vet inte. Kärnfamilj (fast det där med barn vet jag inte om det är min grej) eller särbo är väl det som jag ser framför mig när jag föreställer mig hur jag kommer att leva i framtiden. Jag har ett enormt behov av ensamtid, och även om jag är tillsammans med någon vill jag ha möjlighet att vara för mig själv regelbundet och ofta. Så kollektiv går bort. Tyvärr, för jag gillar tanken på ett teoretiskt plan.
Annars skulle jag inte ha något emot att vara en crazy cat lady, fast med en massa vänner och släkt runt omkring mig.

Har du några hobbys som du ägnar dig åt helt utan prestationskrav?

Hade du frågat detta för typ en månad sedan hade svaret blivit nej. Jag har haft några hobbies genom åren, spelat piano, tvärflöjt, försökt löpträna (till mig som känner mig IRL och som nu börjar asgarva, jag skrev FÖRSÖKT), blogga och även om jag aldrig direkt gått in för att bli världsmästare på piano/tvärflöjt/löpning/bloggning så har ju samtliga aktiviteter varit förknippade med en vilja att spela vackrare och svårare melodier/springa snabbare och längre/skriva bättre inlägg och få fler läsare. Nu råkar det bara vara så att jag under senaste månaden skaffat mig en hobby där jag inte känner några som helst prestationskrav. I och med att jag precis börjat med den så vet jag ju inte ännu om det kommer att utvecklas till något mera och jag börjar känna att jag vill bli bättre på den men för tillfället är det verkligen 110% utan några prestationskrav….och det är så otroligt befriande att jag saknar ord.

Rakar du dig på kroppen?

Definiera kroppen. Jag rakar de delar som man som tjej förväntas raka, när dessa delar riskerar att exponeras. Med andra ord, armhålorna är  släta stubbiga för jämnan (med tanke på vilka repressalier som riskerar drabba en ifall man som tjej slarvar med hårborttagningen på denna kroppsdel skulle jag hellre sticka ned handen i ett bålgetingbo än att visa mig ute med orakad armhåla. *paus så att de som vill får kalla mig feg, hycklare osv*), benen när de ska visas upp.

Hyser du hopp för mänskligheten?

Absolut. Jag är faktiskt optimist när det gäller det mesta. Här kanske de som känner mig IRL och vet hur neurotisk, tidspessimisk människa jag är småler lite, men faktum är att jag, trots diverse neuroser, har en i grunden positiv syn på världen och tror, eller i alla fall vill tro, att vi går åt rätt håll.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Bloggutmaning

 1. Ping: Bloggutmaning | En svensk perser

 2. Jag tror tyvärr att ”crazy cat lady” och ”många vänner omkring sig” är ömsesidigt uteslutande faktorer 🙂

 3. auuus skriver:

  Haha, lugnt, jag tolkade det inte som åt mig. Mitt inlägg syftade inte på feminism, utan på ekonomisk jämlikhet och lika möjligheter och att de inte går att kombinera med nyliberalism =)
  Det finns olika definitioner av feminism och jämställdhet mellan könen, och om vi har lika många män och kvinnor bland de rika och bland de fattiga så är ju det en form av jämlikhet mellan könen, även om jag som socialist inte förespråkar den själv ^^

 4. vecka6 (@vecka6) skriver:

  Hej!

  Ursäkta att jag kommer här och stör med ett reklaminlägg apropå ingenting! Jag har rotat lite i ”arkiven”, och såg att du varit med och skrivit Vecka 6-inlägg tidigare! Vi är på jakt efter nya och gamla skribenter som vill fortsätta vara med och skriva Vecka 6-inlägg, kanske du är en av dem?

  Tanja som drev utmaningen tidigare lämnade över för ett tag sedan över projektet, men vi fortsätter som vanligt. Precis som tidigare så kommer nya teman varje tisdag (förmiddag), och om du själv har tips på intressanta teman, idéer eller vinklingar så tar vi tacksamt emot dessa på vecka6@gmail.com eller på Twitter @Vecka6. Vi uppskattar dessutom väldigt mkt att få hjälp att sprida informationen om Vecka 6 så att fler ansluter sig och skriver om sex och relationer.

  Tack för att jag fick störa en stund så här på kvällningen!
  Hälsningar Erika (och Klara), nya Vecka 6-duon.
  PS, Om du skriver ett inlägg på givet tema, glöm inte att kommentera på http://vecka6.blogspot.se

Kommentarsfältet är stängt.