Feminister ägnar sig åt att peta i barnböcker, anti-feminister ägnar sig åt livsfarlig, ovetenskaplig smörja

Nyligen kunde vi läsa följande gästinlägg på Pelle Billings blogg skriven av en kvinna vid namn Sofie Bergkvist. För er som inte orkar klicka på länken är det ett riktigt svamlande om att feminister egentligen är bittra och avundsjuka (låter bekant) och att kvinnor också ställer till med skit (VA? menar du att kvinnor inte till naturen är helgon?). Men det var inte det jag tänkte skriva om, utan istället finns det vissa saker anågende Sofie Bergkvists trovärdighet som jag känner mig nödgad att reda ut. Som bekant har jag ~lite svårt~ för såväl ovetenskaplighet och spridande av myter samt anti-feminsim. Och när dessa två kombineras, ja då KAN jag bara inte vara tyst.
Såhär skriver Sofie Bergkvist i inlägget:

Jag har länge förundrats över hur starkt den så kallade genusforskningen har slagit igenom i svensk media

och

De (Feministiskt Initiativ) lutar sig ju numera tillbaka på så kallad genusforskning, som trots att den är högst ifrågasatt på ett flertal vetenskapliga punkter har fått expertstatus både hos massmedia och hos myndigheter.

Okej, fair enough. Jag är inte överdrivet insatt i genusvetenskap, och det är möjligt att den förtjänar kritik på viktiga punkter (sedan ska ju alla forskning kritiseras och ifrågasättas). Men hur står det till med vetenskapligheten hos Sofie Bergkvist själv? Såhär presenterar hon sig:

Jag heter Sofie och är ursprungligen från Västerås, men har nu bott fjorton år i São Paulo, Brasilien, där jag arbetar som psykosocioterapeut och kursledare inom Analytisk trilogi (Integral psykoanalys). Analytisk trilogi är en tvärvetenskaplig skola utvecklad av den brasilianske psykoanalytikern, filosofen och samhällsvetaren Norberto Keppe. Som psykoanalytiker grundade han Integral psykoanalys, baserad på sin långa erfarenhet av att behandla människors inre liv och problem. Denna metod kom att uppmärksammas för sin helhetssyn på människan och samhället.

Lägg särskilt märke till sista meningen. Som vi ska se i inlägget är det knappast sin helhetssyn på människan och samhället som Integral Psykonanalys gjort sig mest uppmärksammad för. Såhär presenteras Integral Psykoanalys på sin svenska hemsida:

Metoden beaktar sambandet mellan kropp och själ och sätter människan i sitt sammanhang: psykiskt, fysiskt, socialt och andligt. Människan existerar inte bara i tid och rum, utan har en transcendental struktur. Metoden, som är dialektisk, har visat sig vara effektiv vid behandling av bland annat rädslor, fobier, ångest, depression, relationsproblem samt psykosomatiska sjukdomar. Den tillämpas också inom området psykosocial patologi för att där utveckla nya lösningar på ekonomiska och sociala problem.

Jaha, transcendental struktur, hitta lösningar på ekonomiska och social problem. Exakt hur integral psykoanalys ska finna lösningen på sociala problem har jag inte hittat, men på en systersida kan man läsa ett projekt som heter Den goda handlingen och går ut på  att

ett stort antal individer samtidigt agerar för ett gott syfte. Människans psykogenetiska vibration höjs när ett växande antal individer handlar i enlighet med det goda, sanna och sköna.

Höjningen av den essentiella energin skapar större individuell och social medvetenhet som gör det möjligt att desinvertera (vända rätt) samhället, vilket bidrar till att det formas i samklang med människan och naturen.

Tycker ni att det låter lite…ovetenskaplig? Om inte, så vänta bara:

Integral psykoanalys (analytisk trilogi) representerar det senaste inom psykoanalytisk teori och metodik och är utvecklad genom 40 års klinisk och akademisk forskning av Norberto R. Keppe, psykoanalytiker, filosof, socialvetare och författare till ett 25-tal böcker. Analytisk trilogi är tvärvetenskaplig då den beaktar och förenar vetenskap, filosofi och teologi (metafysik).

40 år av akademisk forskning! Wow! Fast vänta…Söker man på Norberto Keppe på Pubmed som är en databas över vetenskapliga artiklar så verkar hans ”forskning” ha resulterat i…0 artiklar. Aj då. Med tanke på att artikelpublicering är en väldigt viktig del av en forskares arbete och en förutsättning för att få forskningsanslag och kunna fortsätta forska så kan man verkliga fråga sig hur det står till med Keppes ”akademiska forskning” (till alla er som är aktiva inom vetenskap där vetenskaplig gärning inte först och främst mäts i antalet artiklar, läs min uppdatering nedan)
En annan kändis inom integral psykoanalys/analytisk triologi, som Sofie Bergkvist hänvisar till i inlägget är Cláudia Pacheco. På hemsidan för integral psykoanalys har hon sammanställt en lista på vad man som patient ska göra för att terapin ska lyckas. Bland annat ska man glömma bort sin fysiska sjukdom och bara fokusera på sitt psykiska liv (så botar den fysiska sjukdomen sig själv eller nåt) samt påminner om att ibland söker patienter hindra sitt tillfrisknande för att bevisa att behandlingen eller analytikern verkligen är usel och inte fungerar. Här är det viktigt att verkligen bli medveten om den avund man hyser mot analytikern.
Låter vetenskaplig det där. Och med vetenskaplig menar jag farligt.

Techincolor (ja, följ nu hennes twitter) på Skepchick, som själv är psykolog, har tidigare skrivit om Integral Psykoanalys här. Jag rekommenderar er å det varmaste att läsa hela inlägget för en full insyn i vilken, ja, SKIT integrativ psykoananlys är (om ni inte redan förstått det). Som psykolog varnar givetivs Technicolor för integral psykoanalys, men i inlägget framkommer också andra skrämmande fakta om rörelesens vetenskapssyn:

Det mest förbluffande påståendet är dock att Pasteurs slutsatser att bakterier och andra mikroorganismer orsakar sjukdomar – vilket ju är en av de mest självklara grunderna i den moderna medicinen – är felaktig. Keppe hävdar att detta är ett uttryck för påverkan från läkemedelsindustrin och att sjukdomar i själva verket aldrig orsakas av yttre sjukdomsfaktorer, t ex virus och bakterier, utan av psykisk obalans. Neuroserna påverkar cellerna negativt och blodkropparna deformeras. Han säger om detta att: ”Jag har kompletterat med att orsaken ligger i förvrängda idéer och känslor som förnekats eller gömts undan. Därför finns det inga sjukdomar som inte har en psykosocial orsak.”Mikrozymer i blodet kommer, enligt Keppe, ”direkt från den essentiella energin (skalärenergin), och deras funktion är att återställa de celler som har blivit deformerade beroende på personens neurotiska beteende”.

Så Pasteurs idéer om att bakterier och virus orsakar sjukdom skulle vara falsk? Jag vet inte, men känns det inte som att det knappast blir mer ovetenskaplig än såhär?  Äsch, luta er lugnt tillbaka det blir värre. Enligt Faktoider (och läs gärna hela inlägget!) är rörelsen franska motsvarighet stämplad som farlig sekt.

Och kollar man in Sofie Bergkvists egen blogg så blir det än värre! Förutom ett antal refersen till Norberto Keppe som verkar vara hennes husgud så kommer hon också med det här lilla inlägget. För er som inte vill klicka på länken (jag brukar förespårka att man ska kolla upp källor, men jag dömer er inte om ni vill låta bli) så har inlägget rubriken Vaccin kan ligga bakom bokstavssjukdomar.
Vi som typ någonsin öppnat en dagstidning råkar ju nu veta att om det finns något som är vetenskaplig ifrågasatt så är det påståendet att vaccin orsakar autism. Detta var ett påstående som fabulerades av läkaren Andrew Wakefield, som hade ekonomiska intressen i påståendet och fuskade med data för att få fram resultatet. Artikeln är nu tillbakadragen och Wakefield har fått sin läkarlegitimationen indragen.  Men Sofie Bergkvist, som nyss kritiserade genusvetenskapen för att vara ovetenskaplig sprider alltså själv påståenden om vaccin som är ”vetenskaplig ifrågasatta”. Och med vetenskaplig ifrågasatta menar jag TOTALT FEL FRÅN BÖRJAN TILL SLUT DIN FOLIEHATT. Okej, det var osakligt. Det var omoget. Men det behövde sägas. En stor skillnad mellan eventuell ovetenskap hos genusvetarna och att den bevisade ovetenskap Sofie Bergkvist ägnar sig åt är nämligen att den senare riskerar att få livsfarliga konsekvenser för människors liv. Sedan juni 2007 beräknas 93159 barn ha insjuknat och 879 barn ha dött (läs det där en gång till så att det går in) i USA i sjukdomar som kunde förhindrats med vacciner.
Längre ned i samma inlägg skriver vår integrala psykoanalytiker visste ni att de flesta vacciner innehåller kvicksilver.
Kära Sofie Bergkvist: Ja, det visste jag. Eftersom jag tror på den vetenskaplig ej ifrågasatta idén att det är mikroorganismer som ligger bakoms sjukdomar är jag dessutom glad att vacciner innehåller kvicksilver då detta förhindrar mikroorganismer att växa-  Jag vet också att den lilla mängd kvicksilver motsvarar det som finns i 2-3 portioner insjöfisk man inte kunnat påvisa några negativa effekter. (Läs också mer hos  Läkemedelsverket). Något du ”glömde bort” att nämna i ditt inlägg.

Att reda ut alla konstigheter Sofie Bergkvist och hennes medbloggar ägnar sig åt skulle tyvärr ta alldels för lång tid och jag känner att det här inlägget drar iväg som det är men bland höjdarna finns att Bergkvist påstår att genusforskningen uppstod på 1990 då man upptäckte att flickor på förskolan räckte potatisen till pojkar som ber om det  (naturligtvis utan att ange källa. Genusforskning uppstod i övrigt på 1970-talet och utvecklades under 80-talet), hennes medbloggare försöker föra fram iden att bröstcancer orsakas av negativa tankar, samt såklart lite om att fysikens grundvalara skakar och att Einsteins hade fel -Keppemotorn (ja, snubben har uppfunnit en motor också) som hämtar energi från en annan dimension eller nåt is the shit (nej, naturligtvis länkar hon inte till några peer review artiklar om detta, varför frågar ni? Nähej, det gjorde ni inte för ni visste redan svaret, my bad)!


Sofie Begkvist avslutar sitt inlägg hos Pelle Billing med de underbara orden

Sist av allt vill jag framföra en helt personlig åsikt. Dagens svenska feminister och genusvetare borde resa runt lite i världen och se hur den ser ut utanför Södermalm. Att hålla på och peta i barnböcker för att finna genusfel, eller att tjafsa om chefspositioner och lika löner, tyder på total egocentrism och brist på perspektiv. Vår planet mår inte bra, det är krig och hemskheter runt om i världen, ett ofattbart antal barn försvinner spårlöst varje dag, miljontals barn dör fortfarande av hunger och brist på dricksvatten. Hur känns det för deras mammor och pappor?

Om världen ser ut som den gör så är vi kvinnor medskyldiga.

Stånk! Förutom det extremt idiotiska i att kalla andra egocentriska när man själv har tåtat ihop ett inlägget där man i princip suttit och psykoanalyserat Gudrun Schymans och Jimmie Åkesson inlägg i en debatt. Förutom att ”det finns viktigare saker att ägna sig åt” i vilket fall är ett idiotiskt sätt att argumentera så: Jo, tack Sofie jag vet att det finns kvinnor som ställer till med skit och som gör att världen ser ut som den gör. Du själv är ett ypperligt exempel på detta. Du ägnar dig åt en irrlära som påstår att allergier kan botas med psykoanalys. Du försöker sprida en irrlära som går emot all vetenskap, grundat av en ”forskare” som inte fått en enda artikel publicerad under 40 år av ”forskning”.
Du sprider saker som påståenden om vacciner som är så vetenskapligt felaktiga att de är rena lögner och vet du vad? Barn dör, i världen idag på grund av brist på vacciner. Barn blir sjuka och riskerar att dö eller dör för att deras föräldrar och andra gått på myten att vacciner är farliga. Genom att fortsätta sprida lögner om att vaccin orskar bokstavsjukdomar så är DU att medskyldig till detta.

Däremot har du har helt rätt i att jag ska försöka tänkta utanför min egen lilla bubbla.  Därför köper jag nu 60 doser poliovaccin, 20 doser mässlingsvaccin och 300 doser stelkrampsvaccin från UNICEF . Jag rekommenderar andra att göra likadant.

Och PS Sofie Bergkvist: I framtiden vore det klädsamt och du städade undan gödselstacken utanför din egen dörr innan du börjar klaga på en tre mm bajsrand i toan hos grannen.

*Uppdatering: Jag har fått lite påpekande både på twitter och i kommentarerna om detta. @lejonidegran påpekade att tar man bort sökning på peer review artiklar (dvs. vetenskapliga artiklar, det som räknas) får man en (1) träff på Keppe på PsycNet, som @marcuslonebrink påpekar är en mycket tivelaktig bok. Så slutsatsen står fast så långt. Ett litet allvarligare påpekande kom från @perwiden, nämligen att publiceringsmönster skiljer sig åt mellan vetenskaper och att det inom vissa, tex humaniora, är det böcker som smäller högst. En sökning på pubmed som inte ger något är alltså ingen anledning att per definition dissa någons forskargärning, ifall denne är aktiv inom vetenskapsgren där man inte publicerar artiklar först och främst. Eftersom det enligt Sofie Bergkvist var klinisk forskning det rörde sig om, och eftersom Keppe uttalar sig om naturvetenskap (avundsjuka leder till fysisk sjukdom) var det just pubmed jag ansåg vara relevant att söka på. (Dessutom så är ju jag naturvetare och pubmed är givetvis det första jag tänkte på). Per Widen påpekade också att Keppe har en lång lista på publicerade böcker i Libris, men då dessa knappast kan anklagas för att hålla vetenskaplig kvalitet betonar Per Widen att det jag skriver ändå är korrekt (sedan kan jag ju också tycka att om man publicerat en bok med titeln ”Alla sjukdomars ursprung; psykiska kroppsliga och sociala” också borde fått in ett par artiklar i pubmed…).
Hur som helst, meningen var aldrig att dissa andra vetenskaper eller spä på den osämja som tyvärr ibland finns mellan naturvetare och humanister/samhällsvetare.

Uppdatering 2: Fick en kommentar om rubriken. Den är skriven med glimten i ögat, vilket jag trodde skulle framgå rätt tydligt. Naturligtvis ägnar sig inte alla feminister åt att peta i barnböcker eller alla anti-feminister (och notera att jag skrev anti-feminister vilket ex. Pelle Billing inte kallar sig) åt livsfarlig, ovetenskaplig smörja, utan jag skrev som jag skrev för att svara lite humoristiskt på Sofie Bergkvists påståenden om feminister. Men detta var för komplicerat för vissa icke-feminister att fatta utan de kände sig utpekade som ovetenskapliga.
Av någon anledning är det dock inte en enda feminist som klagat på att jag de facto anklagar dem/oss för att peta i barnböcker lika mycket som jag ”anklagar” anti-feminister för att ägna sig åt…ja ni vet. Och sedan är det FEMINISTER om är humorlösa. GEEEEZ.

Annonser
Det här inlägget postades i Feminism, Folkbildning, Hittat på nätet, Politik, Vetenskap. Bokmärk permalänken.

41 kommentarer till Feminister ägnar sig åt att peta i barnböcker, anti-feminister ägnar sig åt livsfarlig, ovetenskaplig smörja

 1. Cecilia Elving skriver:

  Oslagbart! Tack för att du orkar!

 2. Sara skriver:

  Älskar när folk sätts på plats! Bra skrivet!

 3. Ping: Gästblogg hos Billing | One-way Communication

 4. Linda M skriver:

  Men du, det var väl dumt att slösa pengar på vaccin när barnen kan TÄNKA sig friska!

  Skämt åsido – fantastiskt välskrivet (som alltid)!

 5. lisaolssonsliv skriver:

  Fantastiskt bra skrivet!

 6. Marcus Lönebrink skriver:

  Söker man på Norberto Keppe som författare på PsycINFO (databas för artiklar i psykologi) får man noll artiklar och en [sic] bok med två övriga medförfattare. Inte mycket till forskningsgärning om man ser till hävdandet att Keppe ägnat sig åt ”40 års klinisk och akademisk forskning”. Kanhända står Keppe litet utanför akademin?

  • Marcus Lönebrink skriver:

   (Boken får man dock bara fram om man klickar ur peer review-kriteriet på sökningen)

 7. Erik skriver:

  Lysande skrivet!

 8. Martin Grape skriver:

  Som väntat en väldigt bra granskning. Jag blir inte direkt övertygad om personens källkritik vad gäller vad som är vetenskapligt eller inte… 🙂

 9. auuus skriver:

  Word! Episkt mycket word! Skitbra skrivet! =D

 10. Mariel skriver:

  Bra med sån här granskning.

 11. FrankHarAlltidRätt skriver:

  Ingen här inne har läst vad Forskarfeministen har skrivit.
  Så meningen med din text är att kasta skit på antifeminister för att en av dem, som troligen inte kallar sig antifeminist ”tror” på Integral Psykonanalys?
  Sen när har en feminist rätt att kasta sådan skit när feminister själva kastar ut sig lögner dagligen? Vill minnas att det var någon som trodde på att kvinnor gör 2/3 av allt arbete på jorden. Eller någon som tror på ett patriarkat. Vem var det nu igen?

  ” Exakt hur integral psykoanalys ska finna lösningen på sociala problem har jag inte hittat,”
  På samma sätt som vanlig psykoanalys, om du tror på det dvs. Många gör det. Jag är inte en av dem.
  Om jag förstår dig rätt så är det att hon kritiserar genusvetenskapen och samtidigt sysslar med integral psykoanalys som gör att det kliar? Jag förstår inte hur du kan vara kritisk till integral psykoanalys och samtidigt lyfta upp genusvetenskapen som du själv säger inte är insatt i. Problemet här är alltså att hon är emot din genusvetenskap som du ser som feminism och att du är feminist. genusvetenskap är ju som vi alla vet så LÅååååÅåångt ifrån en vetenskap som det bara kan komma. Integral psykoanalys och genusvetenskap är PRECIS på pricken lika. Det är många som säger att den är lika farlig som du säger att integral psykoanalys är farlig. Skillnaden är bara att genusvetenskap är påtvingat på barn, integral psykoanalys är det inte. Varför du kallar dig forskarfeminst och kritiserar integral psykoanalys men inte kritiserar genusvetenskapen är för mig ett mysterium. Du pratar om personer brevid denna keppe och belyser hur ”farliga” dom är genom att länka och berätta om andra saker som inte har med ämnet att göra, för att självklart få fram poängen: dessa människor är sjuka. Jag kan hänvisa till hur många som helst genusnissar som är lika sjuka http://www.genusnytt.se.
  Att du börjar attackera Sofie för att hon tror det ena eller det andra om vaccinering då du själv inte vet ett smack om det är ju också utöver all kritik. Att du selektivt väljer sidor på nätet som styrker just ditt argument betyder inte att det är sant. Läkemedelsverket eller liknade institut i resten av världen sitter inte på all fakta. Man kan läsa sig till att vaccinering är långt ifrån säkert. Tex visste du att i skolor eller liknade där det är en hög vaccinationsfrekvens mot mässling så blir det plötsligt en sjukdom som trycker undan immunförsvaret och då ger upphov till andra sjukdomar. Att du påpekar att hon glömt upplysa oss alla om det lilla positiva om vaccination förstår jag inte heller, då du inte upplyser om dom negativa, som är förbannat mycket fler. Är väl bara att googla myter om vaccinering eller vaccinationsskador. Var har du lärt dig att kvicksilver förhindrar att MO växer? Jag trodde det var ett konserveringsmedel enbart som så står på sidan. Att jämföra kvicksilver i mat och vaccin är också det utöver all kritik då det är helt olika och ingen har faktiskt någon aning om vilka effekter det ger. I mat är det metylkvicksilver och i vaccin etylkvicksilver, etylkvicksilver(tiomersal) är dubbelt så farligt som metylkvicksilver och ger samma skador på hjärnan som man kan påvisa hos människor med autism. Men var du glad att det innehåller kvicksilver, vi andra är glada att det är numera bannlyst. Vaccination är inte heller bra då det på artificiell stimulering skapar antikroppar som maxar ut kroppens kapacitet.”Artificiella antikroppar” kan inte heller anpassa sig att reagera på andra infektioner vilket normala kan. Det finns inte heller något samband mellan antalet antikroppar och immunitet eller sjukdomsfall. Kan också tillägga att 98% av alla skador from vaccination aldrig rapporteras. Hmm vad säkert det är eller hur?

  ”Hur som helst, meningen var aldrig att dissa andra vetenskaper eller spä på den osämja som tyvärr ibland finns mellan naturvetare och humanister/samhällsvetare.”
  Vid närmare titt: ”anti-feminister ägnar sig åt livsfarlig, ovetenskaplig smörja”
  Nej det stämmer inte där heller. För övrigt Antifeminist? Var? Ser? Du? Det? Antifeminister, var det flera antifeminister som skrev texten menar du? Eller menar du att Pelle sysslar med livsfarlig smörja för att han publicerar en text?

  Poängen med din text har jag missat. Är det hennes analys av kvinnor som gör dig arg? Vad du har missat är att hon inte bara är en Integral Psykonanalist. Hon har garanterat en saftig utbildning bakom det där, dom flesta har. Menar du kanske att det är helt omöjligt för kvinnor att projicera sina problem på män eller att ”kvinnor har exakt samma patologier som män”? Är det omöjligt för just henne att veta det, då det faktiskt är så? Så då undrar jag vad ” I framtiden vore det klädsamt och du städade undan gödselstacken utanför din egen dörr innan du börjar klaga på en tre mm bajsrand i toan hos grannen.” betyder, då hon faktiskt har rätt i det hon skriver. Då hon har rätt i det hon skriver spelar det någon roll vad hon ”tror” på? Du tror på feminismen som enligt mig är ännu värre och som jag sa förut också saknar vetenskap.

  Slutsatsen är att det hon skrev är ingen ”smörja” det hon tror på kanske är smörja, enligt dig. Men integral psykoanalys är inte det som står bakom den bildade personen som skrev texten. Jag skulle kunna knapra fram en sådan text utan att veta ett smack genom att besöka wiki och det skulle vara helt rätt. För inget i texten motbevisar du, du attackerar något helt annat för att försöka förlöjliga henne och antifeministerna. Och om vi ska vara helt ärliga det hon skriver stämmer ju på feminister och kvinnor. Dags att även feminister börjar inse det.

  • Christine skriver:

   I vanliga fall skulle jag inte släppa igenom sådana här kommentarer men din var så full av LULZ att jag känner att jag inte kan förneka mina läsare den.

   Ingen här inne har läst vad Forskarfeministen har skrivit.

   Skulle säga att de flesta här inne läst vad jag har skrivit. Du har det dock inte.
   Jag kastar inte skit på anti-feminister eller jämställdister i allmänhet, jag kritiserar bara Sofie Bergkvist för att hon kallar genusvetenskap ovetenskaplig samtidigt som hon själv bekänner sig till en irrlära.

   Ej heller lyfter jag fram genusvetenskap, jag citerar från inlägget: Jag är inte överdrivet insatt i genusvetenskap, och det är möjligt att den förtjänar kritik på viktiga punkter

   Jag kan hänvisa till hur många som helst genusnissar som är lika sjuka

   Och sedan länkar du till Pär Stöms blogg…?

   Poängen med din text har jag missat.

   Det bevisar att du inte läst inlägget. Jag är väldigt tydlig med min poäng. Citat: det [finns] vissa saker anågende Sofie Bergkvists trovärdighet som jag känner mig nödgad att reda ut. och Och PS Sofie Bergkvist: I framtiden vore det klädsamt och du städade undan gödselstacken utanför din egen dörr innan du börjar klaga på en tre mm bajsrand i toan hos grannen.

   Hon har garanterat en saftig utbildning bakom det där, dom flesta har.

   *Fnissar* Från hennes egen hemsida: Under mina fjorton år i Brasilien avslutade jag fördjupande studier och en vidareutbildning inom olika områden av Analytisk trilogi, fr.a. psykopatologi, psykosomatik och metafysik. Jag ger regelbundet föreläsningar och kurser inom de här områdena, och har föreläst både i Sverige, Brasilien och USA. I grunden har jag en fil.kand. i svenska, engelska och portugisiska och arbetar därför också ofta som översättare, ofta av böcker inom Analytisk trilogi till svenska.
   Fil kand. i språk alltså. Yeah, saftigt!

   Eller menar du att Pelle sysslar med livsfarlig smörja för att han publicerar en text?

   Nej, jag menar att Sofie Berkvist sysslar med livsfarlig smörja. Pelle Billing har jag den största respekt för, vi har interagerat här på bloggen samt på twitter och jag har alltid upplevt honom som både seriös och vänlig och det förvånar mig att han på in blogg upplåter plats en människa som Sofie Bergkvist.

   • bittergubben skriver:

    Du skriver att ”anti-feminister ägnar sig åt livsfarlig, ovetenskaplig smörja”, och det är en mycket negativ generalisering. Du inte bara skriver det, du har det som rubrik. Det är väl lite otydligt vilken semantik man skall tillmäta påståenden av typen ”grupp A ägnar sig åt aktivitet B”, men jag ger det innebörden att grupp A ägnar sig åt beteendet i större utsträckning än de personer som inte ingår i gruppen, och att det antingen är någorlunda vanligt i gruppen eller åtminstone är allmänt accepterat inom gruppen.

    Jag tycker därmed att ditt påstående om att ”anti-feminister ägnar sig åt livsfarlig, ovetenskaplig smörja” är ett tämligen grovt påstående.

    ”Jag kastar inte skit på anti-feminister eller jämställdister i allmänhet, jag kritiserar bara Sofie Bergkvist”

    Ta och läs din egen rubrik.
    Om du nu hävdar att du menade det inte på det viset, så skrev du det ändå. Om du tyckte att det var fel att göra grova, negativa generalisringar om antifeminister skulle du nog reagerat på det, tänkt ”är det verkligen rimligt att skriva så?”, men den reaktionen verkar du inte ha haft. Så om du nu inte menar att kasta skit på antifeminister så är du tydligen ändå bekväm med att göra det.

    • Christine skriver:

     Men snälla rara, rubriken var skriven med glimten i ögat. Eller tror du på allvar att jag anser att feminister bara petar i barnböcker? Du vet Sofie Bergkvist anklagade feminister för att peta i barnböcker och jag svarade lite skämtsamt på det.

     Och sedan kallas FEMINISTER för humorlösa. GEEEEZ.
     Men eftersom du bad om det, så förtydligar jag det hela i inlägget.

  • auuus skriver:

   ”Så meningen med din text är att kasta skit på antifeminister för att en av dem, som troligen inte kallar sig antifeminist ”tror” på Integral Psykonanalys?
   Sen när har en feminist rätt att kasta sådan skit när feminister själva kastar ut sig lögner dagligen? Vill minnas att det var någon som trodde på att kvinnor gör 2/3 av allt arbete på jorden. Eller någon som tror på ett patriarkat. Vem var det nu igen?”

   Problemet är ju att Sofie Bergqvist kritiserar genusvetenskapen i egenskap av att vara forskare/vetenskapsperson, något som hon helt enkelt inte är. Hon säger ju att ”titta, jag har bra koll på vetenskap”, vilket hon bevisligen inte har då hon köper Wakefields lögnaktiga och potentiellt kriminella bluffstudie.

   ”Jag förstår inte hur du kan vara kritisk till integral psykoanalys och samtidigt lyfta upp genusvetenskapen som du själv säger inte är insatt i. Problemet här är alltså att hon är emot din genusvetenskap som du ser som feminism och att du är feminist. genusvetenskap är ju som vi alla vet så LÅååååÅåångt ifrån en vetenskap som det bara kan komma. Integral psykoanalys och genusvetenskap är PRECIS på pricken lika. Det är många som säger att den är lika farlig som du säger att integral psykoanalys är farlig. Skillnaden är bara att genusvetenskap är påtvingat på barn, integral psykoanalys är det inte. Varför du kallar dig forskarfeminst och kritiserar integral psykoanalys men inte kritiserar genusvetenskapen är för mig ett mysterium.”

   Genusvetenskapen är inte ovetenskaplig. Den bygger på vetenskapliga principer från sociologin och historiematerialism/marxistisk historieskrivning (namnet till trots så är det inte frågan om politiska ideologier här, utan det är en legitim historiesyn). Det kritiker av genusvetenskapen missar är att de inte gör skillnad på feminismen och genusvetenskap. Feminism är politisk ideologi som av och till hämtar stöd från genusvetenskapen. Det som forskas på är bland annat hur kön skapas i social interaktion, och huruvida kön kan sägas vara helt socialt eller inte. Det är en vetenskap och kommer inte sluta vara det bara för att du och andra tycker att slutsatserna är obekväma. Ni beter er som kyrkan gjorde mot Copernicus och Brahe, och förnekar och förföljer för att slutsatserna inte stämmer överens med er världsbild, trots att ingen av er faktiskt är insatta i området eller har forskat själva. Det finns ju ingen av de kända kritikerna mot genusvetenskap som faktiskt läst ämnet, eller ens är framstående inom samhällsvetenskapliga discipliner.

  • Martin Grape skriver:

   Jag vill börja med att tacka för ett underhållade inlägg, det fick mig att skratta högt ett par ggr. Men jag tänkte be om förtydligande om en sak:

   Du skriver nämligen ”Kan också tillägga att 98% av alla skador from vaccination aldrig rapporteras.”, och jag ville bara fråga hur du kan veta hur stor procent som aldrig rapporteras om de inte rapporteras?
   Själv har jag nämligen hört att 86% av all statistik är tagen ur luften(*), vad har du att säga om det?

   *) Eller ur kroppsöppningar där solen sällan till aldrig skiner…

  • Jaså, Frank har alltid rätt. Då kan du börja med att lägga fram en (1) enda vederhäftig studie som visar på att riskerna med vaccination överväger nyttan. Dina fantasier om ”undanträngt immunförsvar”, ”artificiella antikroppar” och ”kvicksilverskador” har nämligen ingen som helst grund i immunologi, cellbiologi eller cytopatologi. Så upp till bevis, för lösryckt låtsasmedicin från diverse alternativsajter har inte samma bevisgrad som kvalitativa metastudier, oavsett hur illa skrivna textblock du genererar.

 12. Annika skriver:

  Stort tack för ditt inlägg. Orka på!

  Jag har däremot inte orkat gå in på länkarna du har med här ovan, noterar dock att någon anser att bröstcancer orsakas av negativa tankar (!!!).
  Den som påstår det, varsågod och säg det till kvinnorna på onkologkliniker runt om i landet.

  Blir så hum-hum förbannad.

 13. Heat skriver:

  Det finns dock studier som visar att intag av antidepressiva åren före graviditet kan orsaka förhöjda risker att barnet drabbas av autism.

  http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/autism-inte-bara-genetiskt-betingat

  Det är också så att reklampärmen med Effexor i bokhyllan bakom psykiatrikern faktiskt kan ha ett samband med vad denne sedan ordinerar(tänk vacciner och upphandlingen). Jämför också med hållningen till amalgamet, det var ju så små mängder kvicksilver (kan inte orsaka andra problem…) Många har nu efter mycket plåga fått genomgå amalgamsanering via landstinget.

  Ang. vetenskaplighet:

  Det är dåligt med trovärdiga och långa fallstudier på någon av antidepressiva och ej heller tillräckligt vetenskapligt stöd som bevisar att medicinen varit bättre än placeboeffekten gällande nedstämdhet, ångest, eller fobi på längre sikt, endast vid schizofreni har man kunna se att det är bättre än utan. Man talar om ”kemiska nivåer” och ”obalans i hjärnan”, ”stänga receptorer” mm. Men hur kommer det sig att ingen läkare kollar dessa nivåer innan man då ordinerar ett sådant läkemedel? Det går ju inte att se direkt hur nivåerna ligger, vilka kemiska ämnen som då skulle vara onormala. Jo, det beror på att ingen vet vad som är normalt för just dig, vi har olika ”normala nivåer” och dessa kan skifta om flera gånger varje dag. Det finns heller ingen chans i världen att förutse hur endast förändringar av den kemiska balansen kommer påverka en person rent socialt och känslomässigt. Därför testar man sig fram, experimenterar i det blinda med patienten. Det är också så att en kroppslig reaktion på att någonting är fel i livssituationen ÄR normal och man bör då se till vad som är fel i livet, inte bara åtgärda vad kroppen visar och försöka släta över det genom att kapsla in problemen och känslorna. Det är bakvänt, men det är en typisk ”vetenskaplig” approach som vården sysslar med idag.

  Vad läkare också alltid ”glömmer” att nämna, är alla tusentals biverkningar dessa mediciner ger och vilka risker som finns. Är det vetenskapligt att sitta och gissa med mediciner? Det råder en oerhörd feghet hos läkarkåren, men också en viss press som gör att de många gånger känner sig tvungna att skriva ut mediciner, så ingen säger att de ”inte gjort allt” vid eventuellt självmord eller annat. Det finns också en slentrianmässighet i detta, en lathet och en stor brist på nytänkande i psykiatrin, brist på helhetsyn och samarbete med andra myndigheter.

  Övertron på mirakelmediciner ”lyckopiller” är ett stort gissel i västvärlden. Hela vår miljö är redan nu en kemisk cocktail genom den överdrivna och onödiga användningen av hormoner och antidepressiva. Idag kan man hitta många spår av just dessa ämnen hos fiskar exempelvis. Var och en borde ju förstå att det är något som är fel i ett samhälle som skriver ut så mycket antidepressiva till sin befolkning. Det är samhället som är fel, inte människan. Känslor är ingen sjukdom, en dålig social situation är ingen sjukdom, men självklart behöver människor hjälp. Svaret är dock inte en burk med piller för att ”rätta till” kemiska nivåer i hjärnan.

  Det förekommer helt klart väldigt mycket flummerier, inte minst i Sverige, som i mångt och mycket bygger på att hjärnan är plastisk och att man därmed kan ”tänka sig frisk” etc. Som tinnitusdrabbad får man sin beskärda del av flummeriet av både läkare och annan vårdpersonal, fortfarande år 2012. I det fallet vore det önskvärt med en strikt vetenskaplig forskning och utveckling av medicin samt tekniska hjälpmedel och bättre utbildad personal. Andra länder är ljusår före Sverige. Här läggs nästan alla resurser på tveksam KBT behandling för i princip varenda åkomma (ex. 3 miljarder i anslag från alliansen). Men det behövs också förebyggande arbete, förståelse varför saker uppkommer.

  Gällande KBT (som mycket annat inom psykiatri) finns ju ungefär lika många studier som ”bevisar” att det fungerar som studier som visar att det är verkningslöst eller rent av försämrar tillståndet. KBT har, vad jag förstått, kunnat bevisas bota specifika fobier som spindelskräck, genom att man under kontrollerade former utsätter sig för faran och därmed till slut övervinner skräcken (face the fear). Detta hårdrar man då inom psykiatrin, till exempel genom att jaga ut en långtidsarbetslös med ångest (som genom detta utvecklat en folkskygghet och dålig självkänsla) på ett stort torg med folk, för att ”bota” dennes problem i livet. Sedan arbetar man med skattning av ångest, skalor, där det blir väldigt fel, då man bara fokuserar på en liten del, en specifik situation, och där man triggas att göra terapeuten nöjd, att hela tiden redovisa framgång, därför tycks många gånger terapin fungera, men i själva verket kan den vara helt meningslös. Den eventuella framgången är också snabbt förverkad om personen kvarstår i samma livssituation i övrigt. Det krävs nämligen annat för att en självkänsla ska kunna ta form och ett socialt liv och välmående uppnås, D.v.s. vetenskapligheten inom psykiatrin i Sverige är rätt enögd. Obs, självfallet finns de som verkligen är hjälpta av KBT, men den har stora begränsningar, inte minst i att upptäcka underliggande problem.

  ”glömma bort sin fysiska sjukdom och bara fokusera på sitt psykiska liv (så botar den fysiska sjukdomen sig själv eller nåt)” Ja, det är ungefär vad KBT’n sysslar med gällande tinnitus. Längre har vi inte kommit. Många upptäcker att det inte går och blir då skuldbelagda av sjukvården ”ja, det är klart, om man inte tror på det så kan det bli svårare”, och liknande kan de få veta. Alla är inte mottagliga för hjärntvätt, alla kan inte lura sig själva och sömnproblem går inte alltid att styra över.

  Det är många som får psykosomatiska problem vid dåligt mående. Det är högst verkligt att en person också kan utveckla andra rent fysiska problem, (dock knappast cancer) saker som hudproblem och liknande. Vad gäller tinnitus, har studier visat att det finns ett samband med stress. Kanske gör det nervceller känsligare och därmed ökar risken (speciellt i kombination -ljudtrauma) men de exakta mekanismerna vet man ej. Tinnitus är inte klassad som sjukdom, dock skördar den liv varje år, dels som självmord men även genom de följdproblem som uppstår av den kraftiga hjärnaktiviteten och ljudet. Allvarlig sömnbrist kan exempelvis, förutom minnesproblem, kronisk trötthet, koncentrationsproblem etc. även ge hjärtproblem på sikt eller diabetes, med för tidig död. Man måste se helheten, man kan inte snöa in vetenskapligt på en enskild komponent i ett problem eller en sjukdom alltid.

  Jag vänder mig definitivt emot kvacksalvare som påstår sig kunna bota allvarliga sjukdomar genom hokuspokus. Men så länge alternativmedicinare är öppna med vad de sysslar med är det inget problem. Omhändertagande, ompysslande, avslappnande musik, levande ljus, rökelser, massage, floating osv kan självklart ha en positiv inverkan på känslovarelsen människan. Vi är inga robotar heller. Det är hälsosamt för en själv också att vara generös och bry sig om andra, att inte känna avund, vara glad för de små sakerna i livet. Maktmänniskor och missunnsamma är ju som cancer i samhället. Men jag tror uppväxten spelar stor roll i vilka som blir så. Maktlekar, tävlan, yttre jämföranden, istället för inre styrka och lugn, att tävla med sig själv, vara stolt över sin unikhet.

  Hos vuxna blir det alltmer objektifiering, egocentrering, aldrig nöjd med något, ständig statusjakt, ständig press att leva upp till omöjliga, eller onödiga krav, kombinerat med en alltmer stressande ombytlig och otrygg arbetsmarknad, i detta finns ingen avslappning, ingen tid eller rum för själslig hälsa eller omtanke om andra. Långa sjukskrivningar skulle också kunna minskas om myndigheter, vården, faktiskt hade en plan för att hjälpa människor in i eller tillbaka till ett värdigt liv och arbete, men det är snarast käppar i hjulet som erbjuds och en misstro till människan. Dessutom förefaller det som att man själv måste veta om alla lagar, regler, vad som är möjligt etc. Förutom att vara expert på vad man lider av.

  Angående vaccin och mässlingen så har ju väldigt många i min generation haft mässlingen, påssjuka eller röda hund mm. Mässlingen var inget speciellt alls, påssjukan var rätt besvärlig, men knappast livshotande. Känner inte igen den bild som målas upp av socialstyrelsen angående dessa idag. Därmed inte sagt att man inte ska vaccinera, men måste tänka först. Speciellt med influensavirus, det muterar snabbt, och den kampen kommer människan aldrig vinna. Att uthärda en influensa ger livslångt skydd, att ta vaccin ger max 9 månaders skydd (med risker och biverkningar). Äldre tillhör förstås alltid riskgrupper, men det gäller allting, som värmeböljor. Sjukhusvistelse är allmänt farligt gällande smitta, resistenta bakterier blir allt vanligare. Varför, kan man fråga sig…

  • Jaså, ”mässlingen var inget speciellt alls”. Intressant inställning att ha till de barn som i dag dör och hjärnskadas i mässlingsencefalit för att foliehattarna i anti-vacc rörelsen fortfarande sprider samma skitsnack om vaccinets risker som Wakefield deslegitimerades för att ha ljugit ihop….

   • Heat skriver:

    @Radhusratianlist

    ”Intressant inställning att ha till de barn som i dag dör och hjärnskadas..”

    Nej, jag har ingen sådan inställning som du påstår jag har till barn som drabbas av problem. Jag talade om mina erfarenheter och alla jag känner som haft mässlingen, dvs anekdotiskt, trodde att det framgick. Vad har du själv för inställning till de barn som drabbats av svininfluensaskandalen? Trots varningar om vaccinets skadlighet långt i förväg och den tveksamhet med påtryckning som föregått upphandling, samt den skuldbeläggning som pådyvlades framförallt föräldrar som valde att avstå.

    • Naturligtvis är det synd om de barn som vaccinerades med ett undermåligt testat vaccin. Nu när den halmgubben är ur världen kan du väl lägga fram ett eller annat bevis för de påståenden du framför i din textmassa. Vad är det du vill ha sagt?

     • Heat skriver:

      Ja, det var du som stod för halmgubben. Det jag skrev var att man ska tänka. Du vänder dig emot att man ska tänka? Bättre att stänga av hjärnan och lyda?
      I spåren av den attityden har förskrivningen av psykofarmaka ökat med 30 % bland svenska ungdomar.”– utan känslor går det lättare att döda”, gissa vem som sa det?… Alla är inte ”anti-vacc rörelsen” bara för de inte tycker exakt lika som du.

      Kunde miljardbeloppen som satsades på vaccinet, beskrivet som ”en medicinsk tragedi” hanterats bättre? Vore det rimligare att Sverige hade egen tillverkning?

      Är det intressanta frågor?

      Man måste förstå att det finns mäktiga goliats som vill tysta rösten hos de som har några synpunkter på den rådande doktrinen.
      —————————————————————————–
      Ett företag är endast skyldiga att testa en tillsats i maten var för sig, men problem kan komma ur kombinationer eller tillsatser överlag. Samma problem är det med mediciner. Gamla, sjuka har bl.a. därför medicineras sönder. I början av 1900 talet kanske amalgam fungerade i tänder då man åt ”riktig mat”, idag dricker vi litervis med kaffe, coca cola och äter mat med alla möjliga tillsatser och frätande ämnen, vilket ställer andra krav på material. Förutom detta så kan en person ha andra metaller i munnen och det kan uppstå elektrolytiska fenomen och allergi.

      Man tvingar i människor psykofarmaka på vissa psykavdelningar. Människor ignoreras i vården när de rapporterar biverkningar som inte finns med på listan. Det finns t.ex upprop från USA, gällande Effexor, där ca. 25.000 personer har skrivit på.

      Det har ju basunerats ut bland många att antidepressiva har sänkt självmordstalen, och fortfarande i på bloggar kan man läsa hur en del tror självmorden minskas av antidepressiva medel, mycket baserat på den studie som nu dragits tillbaka.

      ”(DN) Fotonot tillfogad den 23 mars 2012:
      Tidskriften Acta Psychiatrica Scandinavia drar på författarnas begäran tillbaka en studie från 2010 som visade att antidepressiva läkemedel skyddar mot självmord. Forskaren Göran Isacsson vid Karolinska universitetssjukhuset hade tillsammans med sina kolleger granskat de rättstoxikologiska provsvaren från nästan 19.000 självmord åren 1992–2003. Nu har forskarna upptäckt en felkodning i en databas. Det påverkade resultatet så att det inte längre går att dra slutsatser om huruvida antidepressiva skyddar mot självmord eller ej.

      – Det går inte att dra några slutsatser om att läkemedlet skyddar mot självmord, men inte heller att det ökar risken. Vi har därför bett att tidskriften drar tillbaka studien, säger Göran Isacsson.”

      Det kan vara så att ekonomiska och bekvämlighetsmässiga möjligheter, och att kunna dra sig tillbaka obemärkt, gjort att självmord minskat i vissa grupper, men att långsamma ökat (vilket statistiken ej registerar då ex. missbruk inte räknas). Läkemedelsbolagen har genom årens lopp gång på gång försökt bevisa dessa mediciners fördelar utan att lyckats.

      Förutom ökad risk för autism som jag skrev om här ovanför, har nordiska forskare även upptäckt att de ger ökad risk för högt blodtryck i lungor hos nyfödd.

      Barnsidan.se:

      ”Nyfödda barn till kvinnor som behandlas med antidepressiva SSRI-läkemedel under senare delen av graviditeten har en ökad risk att drabbas av kvarstående högt blodtryck i lungornas blodkärl, så kallad persisterande pulmonell hypertension. Det visar en ny samnordisk studie som letts från Karolinska Institutet och som publiceras i den vetenskapliga tidskriften British Medical Journal (BMJ).”

      Ny teknik, 25 januari 2012:

      ”I musklerna hos 70 abborrar, infångade på sju olika platser, hittade Jerker Fick vid Umeå universitet och hans kolleger totalt 23 olika mediciner. Av de elva med högst halter fanns fem antidepressiva mediciner.”

      Det gör ju kanske inget om man bara tänker här och nu.

      Man kanske inte vill att alla människor ska få riktig hjälp och vård, att vi har en strävan i samhället där skola och arbetsliv anpassas till hur vi fungerar, att det finns en hållbar strategi för framtiden vad gäller miljön, så länge man själv klarar sig till slutet?
      Som jag skrev, så har också multiresistenta bakterier blivit ett riktigt problem och man har nu hittat dessa i Hjälmaren. Svd, 24 april 2012:

      ”Multiresistenta tarmbakterier har påträffats i Hemfjärden i Hjälmaren. Det handlar om de två bakterierna e.coli och enterokocker.”

      Angående läkemedlet Tamiflu , Svd 18 september 2011:

      ”Virus resistent av medicin i vatten”

      ” Läkemedlet Tamiflu kan vara ute i vattendrag i mycket små mängder. De är ändå tillräckligt stora för att gräsänder kan ge upphov till utveckling och spridning av influensavirus som är resistenta mot läkemedlet, visar bland annat Uppsalaforskares studier i tidskriften PLoS One.”

      Jag tycker det är viktigt att belysa de problem som finns i sveriges mest havererade profession, nämligen psykiatrin. Det behövs en annan vård för de ökade antal unga män som söker sig dit.

      Upppsala UNT, 25 april 2012:

      ”Unga män som söker sig till den psykatriska öppenvården i Uppsala är nästan dubbelt så många jämfört med 2005. Vid Akademiska sjukhuset tror man att antalet kommer att fortsätta öka även i framtiden..”

      Och att belysa ett ökande problem som hundratusentals människor, unga som gamla, i sverige är drabbade av, som tillsammans med diabetes är ett av västvärldens stora gissel.

      TV 4 nyheterna Göteborg:

      ”En pågånde studie på salgrenska visar att så mycket som varannan gymnasieelev idag lider av någon form av tinnitus.”

      Det jag skrev om sömn och diabetes kan du läsa mer om här, Ystads allehanda, 24 april 2012:

      ”Rubbad sömn kan leda till diabetes”

      Den amerikanska studien gav två tydliga resultat. Det ena var att ämnesomsättningen gick ner. Det andra var att insulinproduktionen ökade, vilket resulterade i en hög blodsockerhalt. I vissa fall så pass mycket att det påminde om ett förstadium till typ 2-diabetes.

      Avslutar med en kommentar om KBT från DN:

      ”KBT är faktiskt egentligen inget annat än en variant av den i Sverige sedvanliga sociala ingenjörskonsten – i vilken lösningen tillhandahålls innan individernas problem diagnosticerats. Denna problemlösningsmetod saknar givetvis förutsättningar att fungera inom psykiatri liksom inom övriga samhällsområden.”
      /mvh

      (Nu postar jag utan länkar, får se om det går bättre).

      • Heat skriver:

       Förtydligande ang. citatet om KBT jag gav ovanför här; vad jag håller med om där (och vet av egen erfarenhet) är att man alltså tillhandahåller en universallösning för i princip allting via KBT idag. Man struntar i grundläggande orsaker till problem och kan därför inte nå långsiktiga lösningar. Det krävs mer konkret hjälp (framförallt till jobb) som ger framtidshopp för dagens unga som mår dåligt, annars hamnar de bara i en stigmatiserande situation i vårdkedjan, där det då kan bli ännu svårare att komma tillbaka eller in i arbete och självständighet.

       På SvD 22 december 2011 brännpunkt, vänder sig också sju stycken psykoterapeuter mot att regering så ensidigt satsat på KBT. Förståeligt då de ser sitt eget fält hotat, och jag säger inte att det är bättre eller mer vetenskapligt heller. Men jag är verkligen inte ensam om slutsatsen.

       Många med sänkt självkänsla stänger in sig i sin lilla råttkartong till lägenhet, framför TV-skärmen. Fjärmar sig från naturen. Isolation och avståndstagande i en konstlad värld. Tar sig inte ut till slut. När de som en sista utväg knallar ner till öppenvården, blir de hemskickade med antidepressiva som ger rastlöshet, och en inbokad tid hos en KBT terapeut, om 3-4 veckor. Frustrationen växer än mer av pillren, speciellt då förmågan att känna också berövas dem. Varken glädje eller sorg, det blir ett vakuum, en zombifiering.
       När de sedan ska sätta ord på hur de mår misslyckas det också, eftersom de är drogade.

       Fokusen hos terapeuten ligger endast på att personen inte kommer ut, och det ska då lösas genom ”träning”. Sen, när personen inte längre behöver handla sin mat på OK- macken sent på kvällen, för att slippa folk, ja, då har han nått framgång. Men grundproblemen kvarstår ändå.

       Angående stress som jag skrev om:

       ”SvD har tagit del av en ännu opublicerad svensk studie, vid Karolinska institutet och Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet, där forskarna vägt in en ny aspekt bland de förklarande faktorerna för tinnitus, nämligen emotionell utmattning. Resultatet visar en stark koppling mellan långvarig stress och hörselproblem, som tinnitus.”

       ”Faktorer som otrygg anställning, rädsla att förflyttas mot sin vilja och en känsla av utbrändhet kunde tydligt kopplas till hörselproblem som tinnitus.”

       http://www.svd.se/nyheter/inrikes/stress-kopplas-till-tinnitus_6444420.svd

       /mvh

      • Det var många citat i varierande ämnen, men som jag förstår det syftar din argumentation till att belysa den onda medicinska industrin, och psykiatrin i synnerhet. Vidare tycker jag mig förstå att du anser att medicinen felutnyttjas för att ”rätta till” problem som i grunden förorsakas av en ohälsosam livsstil?
       Det sistnämnda håller jag som läkare till stora delar med om.
       Tyvärr använder du en argumentationsteknik som klart påvisar dina konspirationsteoretiska inspirationskällor, med tydligt utvalda citat utan adekvata sammanhang. Att du dessutom kallar psykiatrin för ”havererad” utan att hänvisa till några jämförande data för långtidsprognosen vid allvarlig psykiatrisk sjuklighet sänker ditt resonemang avsevärt.
       Jag vet att detta inte är ett vetenskapligt forum, så du får argumentera precis hur du vill. Att använda medicinskadade aborrar och KBT som argument i en debatt om vaccinationer och dess risker leder dock knappast till en konstruktiv diskussion, utan ger bara en bild av att du stödjer dig på vilka källor som helst så länge de bekräftar din bild av dig själv som klarsynt och andra som offer för ”deras” propaganda.
       MVH

       • Heat skriver:

        Jag vet inte vad du ville jag skulle ”bevisa” för dig. Din arroganta kommentar avslöjade inte det. Men eftersom du anmärkte på min så valde jag naturligtvis att styrka en del vad jag påstod i den. Så vad du menar med ”utvalda citat utan adekvata sammanhang” förstår jag inte. Men du har fått en del studier och resultat från verkligheten. Som läkare talar du i egen sak och jag förstår att hamnar i affekt. Det finns självklart också statistik som visar alting jag säger stämmer. Det är också du som verkar vara lite av en konspirationsteoretiker som ser ”antivaccinfolket” överallt.

        Och jag har jag ingen ”diskussion” med dig om vaccinationer. Synd att du inte verkar kunna hålla isär saker du läser. För det andra tar det mellan 2-4 dagar för mina kommentarer att landa, varför ”diskussion” inte är möjlig. Det borde du förstå. För det tredje presenterar du själv ingenting, endast raljant tomt prat.

        Sedan har du anmärkningar på argumenationsteknik, som att du inte kan tala med folk som inte gått en retorikkurs eller två? Hur kan du förstå sina patienter? Men jag är inte förvånad, jag har träffat några av sveriges högst meriterade psykiatriker, som haft hand om uppmärksammade fall i media bl.a och jag var inte imponerad.

        Förstår inte vilken data du efterfrågar för långtidsprognos av ”allvarlig psykiatrisk sjuklighet”? Vad jag talade om, vilket framgår tydligt om du faktiskt läser kommentaren, handlade framförallt just inte om den typen av sjuklighet, utan om normala psykiska och fysiska reaktioner på livssituation och stress.

        MVH

        • Heat skriver:

         Nu när jag läser din kommentar igen får också intrycket att det är något i din människosyn som inte alls är synonymt med Moder Teresa, vilket du så gärna ville ge sken av från början (genom att låtsats bry dig om alla världens barn) Gammalt uttjatat trick i boken F.Ö. Vi kan väl vara överens om att en läkare som använder ord som ”ohälsosam livsstil” om människor som hamnat utanför i samhället, nog har kastat läkareden tillsammans med pantkvittot.

         Du får gärna berätta för mig när ”din” profession har bestämt er för om den där norrmannen som dödade 77 personer på en ö, är frisk eller sjuk. Tala gärna om när ni bestämt hur många Thomas Quick mördat också, medan du är i farten. Om ni inte kan bedöma dem, hur ska ni kunna bedöma vanliga människor som kommer via öppenvården? Att ni mestadels stödjer er på dammiga böcker skrivna av Freud när han knarkade som hårdast kan ju vara en anledning.

         Du får naturligtvis sitta här och rapa upp läkemedelbolagens mantra om du vill. Fast långtidsstudier inte ens existerar, för så gamla är inte de ”moderna” antidepressiva ÖHT. Och du måste vara naiv om du tror de skulle vilja uppfinna ett permanent botemedel/tekniskt hjälpmedel mot vissa åkommor när de istället kan låsa in folk i ett livslångt beroende, få en livstids kassako. Det är hela tanken bakom antidepressiva.

         Anledningen till att regering satsat i princip uteslutande på KBT som samtalsterapi beror på att det verkade billigast. Sedan att det hela tiden finns en stor outtömlig marknad, det gillar borgarbrackor som njuter av att sko sig på andras olycka. Varför hjälpa människor på riktigt? Det går inte ihop med den cyniska borgliga ideologin förstår du.

         Vad mer är; trots att hjärnan anses vara utforskad till ca 1 % är ni experter på att låta som det vore 99 %. Det gäller också högfärdigheten i vad gäller det outforskade universum, vars uppbyggnad människan inte förstår. Intressanta teorier finns, men det är inte säkert att människan någonsin kommer ha hjärnkapacitet att förstå dess uppbyggnad fullt ut. Det är inte ens troligt.

         Och inlägget handlade inte om vaccinationer som du påstod. Läs rubriken och inlägget igen är du snäll. Det handlade om Sofie Bergkvists inlägg på Billings blogg, och om ”vetenskaplighet” vs ”ovetenskaplighet”. Skrivet delvis med sarkasm eller glimten i ögat av forskarfeministen, enligt senare utsago. Jag har inga problem med det. Och jag gillar forskare. Jag gillar forskning. Jag tror det är väldigt viktigt för Sverige i framtiden. Jag har sagt det rätt många ggr.

         Men helt ärligt så tror jag ditt vaccinationsvurmande mest handlar om att du inte orkar eller har tid med snörvliga barn hemma i det stressade samhälle som du tycks vurma för, och därför vill pumpa dem fulla med vaccin, antibiotika och konserveringsmedel. När de växer upp finns inga jobb, och klasskillnader ökar allt mer, ja, då pumpar du dem fulla med psykofarmaka också.

         Sen, angående ”argumentationsteknik”, där tror jag även vi kan vara överens om att din metod inte lockar till det ”goda samtalet” direkt. Som sagt, hur kan du tala med dina patienter? Tror du att de meddelar dig biverkningar? Tror du de återkommer? Man vet inte om man ska skratta eller gråta åt läkarkåren. Er lön borde halveras (minst) och ges till undersköterskor istället. Någon nytta gör ni ju inte med er godtyckliga pillerförskrivning. Men det är klart att ”tjänsteresan” sponsrad av ****** smakar gott.
         MVH

         • Debatterar man i ett vetenskapligt sammanhang är det väl rimligt att använda en adekvat diskussionsteknik göra en rimlig värdering av sina källor?
          Resten av din text är bara ett gytter av förolämpningar och konspirationsteoretisk smörja (bjudresor sponsrade av läkemedelsföretag har inte förekommit under mina yrkesverksamma år, och vad gäller farmaka och dess effektivitet så är det något jag värderar dagligen utifrån aktuell forskning).
          Hjärnan är f.ö utforskad till långt mer än 1%, jag är stark motståndare till överdriven antibiotikaanvändning (vässensskilt från vacciner, f.ö., ) och din billiga ad hom ang. hur man samtalar med patienter (återigen skilt från en debatt av denna typ) har härmed förärat dig en plats på min ignorera-lista.
          Tack för din tid.

          • Heat skriver:

           Vad som är en ”adekvat diskussionsteknik ” bestämmer inte du. Du får finna dig i att andra har åsikter som går emot dina, och att andra gör vetenskapliga bedömningar som skiljer sig från dina. I det här fallet är du ute och cyklar totalt (och det vet du troligtvis om), och du har noll och intet att komma med. Och som man ropar får man svar. Något vaccin mot grälsjuka finns tyvärr inte.

           Du säger heller inte vilka källor du har problem med, men uppenbarligen tror du dig veta mer än både etablerade forskare och andra som gjort studier av läkemedelsanvändning. Uppenbarligen tror du dig veta bättre än exempelvis de 25.000 personer som skrivit på uppropet mot en av de mer kända antidepp. (för att de fastnat i beroende eller andra problem). Sedan att du som läkare inte har någon kritik mot din egen verksamhet är föga förvånande. ”allvarlig psykiatrisk sjuklighet” som du talar om, är framförallt något som patienter drabbas av när psykiatrin sätter klorna i dem. Och mycket riktigt visar statistiken att ju tidigare någon söker vård där, ju längre blir personen kvar i sjukskrivning.

           Jag har också träffat väldigt många, både män och kvinnor och hört deras berättelser, jag har upplevt hur vården fungerar utan och innan, troligtvis under fler år än du. Det finns oändligt mycket problem i psykvården förutom godtycklig medicinförskrivning. Bemötandeskillnader, ihopklumning av farliga patienter med överkänsliga, nonchalans, etc etc.

           Psykofarmakaförskrivning har även ökat för äldre; ”Äldre i särskilt boende behandlas oftare med läkemedel som är direkt olämpliga. Bland personer över 80 år på äldreboende får 16 procent läkemedel som helst helt borde undvikas, enligt Socialstyrelsen. Biverkningarna kan vara allvarliga”, och om du faktiskt tittar på totala läkemedelsanvändningen så borde det ringa en varningsklocka. Idag kunde man även läsa i tidningen att pojkar födda sent på året löper 35-39 % större chans att få en ADHD diagnos och läkemedel mot detta. Man medicinerar alltså mot omogenhet, eller en felaktig skolmiljö. Citat; ”Förskrivningen av medicin mot adhd har nästan fyrdubblats de senaste fem åren….Behöver regler för utredning och behandling utarbetas? Det är bra att socialstyrelsen har flaggat för att man ska se över det. Låt oss inte kasta ut barnet med badvattnet. Däremot måste badvattnet sättas under lupp. Det får inte hända att barn sjukdomsstämplas när det är deras omvärld som är osund.”

           Vidare, ”stress och högt tempo är den vanligaste orsaken till kvinnors sjukskrivning”, säger arbetsmiljöverket. ”Hela 32 procent av de arbetande svenskarna har någon form av hörselproblem, visar forskningen. Det är vanligare hos dem som exponeras för olika former av stress och/eller sover dåligt. Dessutom fanns ett starkt samband mellan stress och tinnitus. Hörselproblem är vanligare i socialgrupp 3 än i socialgrupp 1 och det är fler män än kvinnor som har problem.” Säger Dan Hasson, docent vid Karolinska institutet. Men du vet alltså mer? Har du gjort egna bättre studier eller vad?

           Sedan att ni håller varandra om ryggen, inte går emot andras diagnoser, att det brister i anmälningskylldigheten, det är tyvärr ett faktum. Vilket har uppmärksammats ganska ordentligt för inte så länge sedan av bl.a DD. Jag hoppas du kan hitta ett mer passande yrke i framtiden. Och sluta pocka på min uppmärksammhet om du inte har något att säga, tack.

  • Nedan kan ju faktiskt bero på att föräldern / föräldrarna (vi som har neuropsykiatriska funktionshinder tenderar ju att dras till de som har samma funktionshinder som oss. Därav är risken hög att bägge föräldrarna har detta handikapp) själv är autistisk och har fått nervproblem som kanske eskalerat in i graviditeten? Men visst har han rätt i att man inte bara ska titta åt ett håll, men det verkar som hållbara bevis mest kommer från ett håll=det ärftliga, så vad ska man göra då? Det är så många ”hittepåorsaker” som sprids på nätet och på andra ställen i från kreti och pleti utan täckning för sina påståenden, så det är viktigt att verkligen hålla sig till fakta och dra hårt åt det vetenskapliga hållet och inte ösa på med orsaksgissningar som triggar dem som inte kan skilja på en gissning och ett faktum.
   Citerar från din länk, artikeln.
   ”En annan studie pekar åt liknande håll; forskare på sjukförsäkringsföretaget Kaiser Permanente har upptäckt att det är dubbelt så vanligt att mammor med autistiska barn har fått antidepressiva utskrivna till sig året före graviditeten.

   Och för de som har tagit antidepressiva under den första tremånadersperioden av graviditeten är tendensen ännu tydligare, med tre gånger så många autismfall.”

 14. Billy Kropotkin skriver:

  Utmärkt inlägg!

  Angående det här med Keppels publiceringar så tänk på att PubMed bara är en databas för medicinska vetenskapliga artiklar. Att döma av den breda omfattning som Keppes forskning påstås ha kan man ju tänka sig att han publicerat sig i t.ex. filosofiska eller naturvetenskapliga fora. (Nej, jag tror inte på det heller, men om så vore så skulle du inte hitta det i PubMed.)

  • Christine skriver:

   Tack för berömmet!

   Angående pubmed har du givetvis helt rätt, och jag har förtydligat lite i min uppdatering. Då Keppes forskning enligt uppgift var ”klinisk” samt eftersom han uttalar sig om att ”avundsjuka leder till fysisk sjukdom” anser jag att pubmed var rätt ställe att i alla fall börja att söka på. Nu har andra också sökt på PsycNet (se kommentarer och uppdatering) och dessa sökningar visade inga artiklar publicerade i peer review tidskrifter. Han har publicerat en del böcker, men de verkar knappast hålla någon högre vetenskaplig kvalitet.

 15. 1Vis skriver:

  Fascinerande exempel på hur FUD kan användas utanför datorvetenskapen.

  • Martin Grape skriver:

   Anti-vaccin-folket har länge specialiserat sig på FUD, det är ju det enda de har att ta till iom att de inte har någon faktisk forskning att peka på.

 16. Jättebra skrivet!! (har inte läst hela ännu dock, men ska beta av lite i taget:)
  Jag snöade in på den där terapin och plöjde böcker och blev nästan spånig på kuppen.(grundtesen verkade vara att allt dåligt som händer beror på avundsjuka som i deras bok betyder ”att döda glädje”) Insåg att det var pseudovetenskap när jag kom till ett kapitel där de påstod att man själv kan välja att bota homosexualitet.. Vaknade till med en ryckning och jag blir fortfarande generad och varm rodnad känns på ryggen t.o.m när jag tänker på hur lättlurad jag var då. Någon gång tidigt 1990-tal.
  Ha det gott så återvänder jag hit och läser mer sen!

 17. mickedegermark skriver:

  Bra! Men det där om kvicksilver är ju faktiskt fel. Inget vaccin som ingår i det svenska allmänna vaccinationsprogrammet, det som barnen får, innehåller kvicksilver. Så har det varit i tjugo år nu. De allra flesta vaccin som används i Sverige idag innehåller alltså INTE kvicksilver i någon form.

  Se t ex http://www.smittskyddsinstitutet.se/vanliga-fragor/allmanna-vaccinationsprogrammet/aktuella-fragor/#5

  • Christine skriver:

   Tack för påpekandet! Jag upptäckte det långt efter att jag postat inlägget, men lät det stå kvar ändå 🙂 Kanske borde jag ändra i inlägget och inte bidra till att sprida myten vidare…

   Vad jag förstår så togs ju kvicksilvret för övrigt bort pga miljöskäl och inte hälsoskäl.
   (Jo, förresten du verkade ha dubbelpostat kommentaren så jag tog bort den ena)

 18. Christine skriver:

  Tack för påpekandet! Jag upptäckte det långt efter att jag postat inlägget, men lät det stå kvar 🙂 Kanske borde jag ändra i inlägget och inte bidra till att sprida myten vidare…

  Vad jag förstår så togs ju kvicksilvret för övrigt bort pga miljöskäl och inte hälsoskäl.

 19. genuskamp skriver:

  Hej! Du FÅR gärna radera mina kommentarer här, för det är onödigt mycket kludd/konflikt på din blogg tycker jag, det vore snällt tack. OK? /kram Heat

  ps. + att man hamnar här vid vissa sökningar pga kommentarerna. sorry för det.

Kommentarsfältet är stängt.