När hjältar faller

Jag har alltid gillat den numera pensionerade professorn Marc Bygdeman. Han har varit en stark förkämpe för reproduktiva rättighter. Förutom att själv ha jobbat med att förse kvinnor med abort och preventivmedel har han forskat om att få fram bättre preventivmedel och han har konsekvent och aktivt försvarat aborträtten. År 1993 prisades han av RFSU för sitt arbete.

Därför känns det extra sorgligt när han i en debattartikel i DN igår säger att ”En man som bytt kön till kvinna ska inte kunna bli far”. Riktigt varför Bygdeman tycker som han gör blir liksom aldrig klart i artikeln, men det verkar ha något att göra med att…eh, nej jag vet inte. Professorn tycker helt enkelt ”inte att det är rimligt”.

Det är alltid sorgligt när människor motsätter sig reproduktiva rättigheter. Det är extra sorgligt när detta görs av människor som å enda sidan försvarar aborträtten och rätt till preventivmedel för att i nästa sekund försvara regler som diskriminerar ofrivilligt barnlösa eller lagar som tillåter tvångssteriliseringar.
Jag har tidigare skrivit om det faktum att många organisationer som kämpar för reproduktiva rättigheter tex. RFSU har en sorglig historia av försvar för tex. tvångssteriliseringar (något som RFSU idag inte försöker dölja, och som de idag tar avstånd ifrån), och det är vårt ok att bära. Det känns extra sorgligt att se att vissa av dessa idéer fortfarande lever kvar hos vissa av våra medkämpar.
Rätten till sin kropp och sin reproduktion betyder inte enbart rätten för cis kvinnor att göra abort och använda preventivmedel. Det handlar om mycket mer än så. Det handlar om samtliga människors rättigheter rätt till samtliga reproduktiva val.

Läs mer hos Luka(s) och USA-bloggen

Annonser
Det här inlägget postades i Feminism, Nyhetskommentarer, Politik, Reproduktiva rättigheter, Sex + politk = Sant och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till När hjältar faller

 1. Hela hans grej kanske är att han är emot barn överhuvudtaget. Det är väl därför han inte gillar preventivmedel?
  Nej, för att vara allvarlig. En del personer har mer trovärdighet än de kan hantera. Den kritiska punkten för det är när de kan gå in på en ledarsida och presentera åsikter utan att behöva argumentera för dem – och de väljer att använda sig av den möjligheten.

 2. Inte relaterat till inlägget, men ajg har skickat en bloggutmaning till dig:http://www.arsinoe.se/?p=19185 Svara gärna!

  • Christine skriver:

   Trevligt, tackar! Kan dröja ett par dar innan jag svarar, men det kommer 🙂

  • Christine skriver:

   Ja, och förresten ledsen att det tog så lång tid för mig att svara, har haft så SJUKT mycket att göra IRL just nu

Kommentarsfältet är stängt.