Folkbildning: Kvalitet går för kvantitet

Ett argument som ofta framkommer i diskussioner om alternativmedicin, om det finns någon koppling mellan abort och bröstcancer, samt vilka biologiska skillnader det finns mellan män och kvinnor (och i många andra fall för den delen, men dessa tre kategorier sticker ut. Av någon anledning…) är att si och så många studier visar att homeopati fungerar/att abort leder till bröstcancer/att män är smartare än kvinnor.

Eftersom jag med 110% sannolikhet kommer att återkomma till samtliga ämnen här på bloggen tänker jag klargöra en sak kring detta här och nu:

Det är inte i första hand mängden artiklar som visar X som spelar roll. Det är kvaliten på artiklarna som visar X som har betydelse!!!

En studie är nämligen bara så bra som sin metodologi. Det är rätt betydelselöst att säga att ett visst antal studier visar X utan att ta hänsyn till hur studierna utfördes. Till exempel: Vilka frågor ställdes? Hur många deltog? Hur valde man ut vilka som skulle delta? Fanns det någon kontrollgrupp (alternativmedicinare kan ibland vara lite dåliga på att inkludera detta…)? Med mera. MED MERA!

Om någon säger att Y antal artiklar visar X, var på din vakt! Chansen är stor att personen ifråga inte har särskilt mycket på fötterna och gör ett desperat försök att skaffa sig vetenskaplig cred genom att bara räkna antalet studier utan att ta hänsyn till HUR studierna var utförda.

Ps. Vill för övrigt tipsa om bloggen Biolog(g) som skrivs av forskare vid Zoologiska Institutionen, Göteborgs Universitet. Mycket intressant överhuvudtaget, och dessutom ger de svar på tal åt kreationister/ID-anhängare.

Annonser
Det här inlägget postades i Folkbildning, Skit jag är trött på att höra, Vetenskap. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Folkbildning: Kvalitet går för kvantitet

  1. Visselpaj skriver:

    Bra sak att skriva om.

  2. Ping: Abort-bröstcancer del 1 | Forskarfeministen

Kommentarsfältet är stängt.