Transgender Day of Remembrance 20/11

Idag, 20/11 är det Transgender Day of Remembrance, det vill säga en dag att tänka på och hedra minnet av de personer som misshandlats till döds eller mördats för att de var trans. Den officiella hemsidan har en lista på personer som under senaste året mördats på grund av sin status som trans personer. Det är jobbig läsning, framför allt som kränkningarna mot dessa personer ibland har fortsatt efter döden av media, i rättsalen, ibland av den mördades egen familj. Kränkningarna kan bland annat bestå i att media rapporterar om mördade trans kvinnor som ”män utklädda till kvinnor” och använder deras mansnamn. I ett fall för några år sedan som rörde en amerikansk mördad trans kvinna använde mördarens advokat konstant manliga pronomen, samt kvinnans mansnamn (som hon inte hade använt på  många år) då han beskrev den mördade kvinnan. Det vackra i det fallet var dock att kvinnans familj konstant rättade honom. När advokaten sa [mansnamn] och ”han” om mördade Angie svarade kvinnans familjemedlemmar med med Du menar vår syster Angie?.

Men lika viktigt som att minnas de trans personer som har dött av direkt av transfobiskt våld är att minnas de som tagit livet av sig eftersom de inte fått den behandling de behövde.
Och lika viktigt att minnas de som dött är att minnas de som idag utsätts för andra brott mot mänskliga rättigheter för att de är trans. Hur länge till ska vi till exemepel acceptera att trans personer här i Sverige måste kastreras för att juridiskt få byta? Hur länge? Hur länge ska dessa tvångssteriliseringar få fortgå?
Lika viktigt att minnas de som utsätts för tvångssteriliseringar är att också minnas de som utsätts för utfrysning för att de är trans. Utfrysning från sin familj, sin sociala gemenskap eller (på många sätt osmakligast av allt) från feministrörelsen. Det finns tyvärr alltför många exempel på trans kvinnor  som från andra feminister fått höra transfoba resonemang om att de egentligen är män som vill infiltrera feminismen eller världsfrånvända resonemang om att trans kvinnor upprätthåller mannen som norm.

Låt oss minnas allt detta, och låt detta våld och dessa orättvisor få ett slut. För er som är intresserade av att läsa mer kan jag rekommendera How to kill a Transperson av Ceridwen Troy eller om mordet på Sanesha StewartFeministe, en post med bra länkar. Den bästa källan är dock bloggen Questioning Transphobia.

Tack för övrigt till Fumiko för påminnelsen!

(Ps. Om någon gör ett försök att trolla genom att skriva något respektlöst och/eller transfobiskt till detta inlägg så kan denne någon räkna med att få såväl e-mailadress som IP-adress publicerad här på bloggen, innan denne någon blir blockad för alltid. Jag kan inte fatta att det är nödvändigt att skriva detta, men men)

Annonser
Det här inlägget postades i Feminism, Ge fan i att skylla på offret och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Transgender Day of Remembrance 20/11

  1. Ping: Transgender Day of Remebrance « Klokare?

Kommentarsfältet är stängt.