Om människovärde och mänskliga rättigheter

När jag hör ordet människovärde eller när någon använder meningen Alla människor är lika mycket värda i en diskussion drar jag alltid öronen åt mig en smula. Varför då? undrar ni. Människovärde låter väl fint, och är något bra? Eller sitter Forskarfeministen här och antyder att hon inte tycker att alla människor har samma värde?

Svaret på frågan är tyvärr att människovärde eller meningen Alla människor har samma värde alltför ofta som ett slags ursäkt för diskriminering och/eller att ta ifrån människor konkreta rättigheter.  Istället för att låta lika värde innebära att en ska jobba för lika rättigheter eller lika möjligheter för olika grupper så används det snarast som ett slagträ mot jämliket. ”Ja, kvinnor får ju inte bli präster/rätt att utbilda sig/rätt att rösta, men dom är ju lika mycket värda som männen”. ”Homosexuella ska inte få gifta sig, men en homosexuell person är ju lika mycket värd som en heterosexuell person”. ”Alla människor har samma värde, men Sverige bör vara till för svenskar” helt enkelt Inte ska du komma och klaga på att du bedöms utifrån kön/sexuell läggning/regligon/hudfärg du är ju trots allt lika mycket värd.

Ett typiskt exempel på detta är Kristdemokraterna. Trots att de älskar att påpeka att alla är lika mycket värda är de det parti som mest konstant motsatt sig konkreta förbättringar för hbtq-personer. Ett exempel var nyligen då KDs riksting röstade för att behålla steriliseringskravet för könskorrigerande behandlingar. Alltså, trots ett ständigt prat om alla människors lika värde röstade KD för en lag som tvingar människor att avstå möjligheten till biologiska barn för att genomgå vad som för många är en livräddande operation. Jag bara frågar, vad tror ni att trans personer är mest betjänta av? Att slippa avsäga sig möjligheten att få biologiska barn för att få en livräddande behandling eller floskler om att de trots allt har samma värde som cis personer? Om ni tycker att det är svårt att svara på frågan föreslår jag att ni läser Amanda Brihed här.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Politik, Reproduktiva rättigheter och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Om människovärde och mänskliga rättigheter

  1. Visselpaj skriver:

    Just därför är det viktigt att diskutera grundläggande begrepp och vad de egentligen står för. Vackra ord blir lätt fråntagna sin ursprungligt utmanade innebörd, när de används av personer som inte bryr sig så mycket egentligen. Ett typiskt exempel är jämställdhet. Så gott som alla säger sig vilja ha ett jämställt samhälle, men ändå går utvecklingen ofta långsamt. Just för att det är inte alla som menar vad de säger.

Kommentarsfältet är stängt.